Подготовката продължава

И тази седмица продължаваме със сватбената рубрика на Amaya Beach заедно с ивент мениджъра Румяна Гюркан. Темата е особеностите при планирането на сватбената церемония и включените ритуали.

Какво е нужно да знаем за сватбената церемония?

В България само гражданската церемония е призната от закона. На територията на община Бургас, тя може да се извърши в Ритуалните зали на града или с Изнесен официален ритуал. За да направите това е нужно да запазите определена дата и час в сайта svatbi.burgas.bg

За църковна церемония или така наречената Венчавка е нужно да имате сключен граждански брак, както и младоженците и кумовете да са източно –православни християни и да бъдат кръстени.

Какво е нужно за да се подготвим за една церемония?

В Амая бийч всички зали предлагат възможност за извършване на изнесена гражданска церемония. За тази церемония ние  осигуряваме – ритуална маса, столове, коктейлни и помощни маси за welcome drink след церемонията. Отделно от това – Арка, украса, сватбени чаши и шампанско, пръстени и озвучаване на церемонията са ангажимент на младоженците.

В кв. Крайморие, където е разположен комплекса ни, има църква за Венчавка. За церемонията проведена там, младоженците трябва да си подготвят – сватбени халки, ритуални свещи, църковна чаша-бокал, червено вино, питка с мед и други, съобразно изискванията на църквата.

Най-типичните сватбени ритуали са:

  • Welcome drink за гости, преди или след брачната церемония, момент за поднасяне на сватбени дарове и снимки с младоженците
  • Посрещане в ресторанта на младоженци и кумове със сватбено шампанско – момента с първото „Горчиво“
  • Захранване от свекървата с питка с мед и сол
  • Разчупване на сватбена питка от младоженците
  • Реч на кума
  • Първи сватбен танц
  • Кумско хоро
  • Разрязване на сватбена торта 
  • Хвърляне на булчински букет и жартиер – за моми и ергени 

AMAYA BEACH

Отличени традиции преди и след сватбата

Има много суеверия и ритуали преди и след сватбата, които са изцяло избор на новото семейство. Това често включва годеж с годежен пръстен, избор и покана на кумове и гости. В повечето случаи има дарове от кумовете. Следва и най-веселата част преди самата сватба и това е провеждането на ергенско и моминско парти от кума и кумата на младоженците. 

След сватбата по желание на младоженците се организира мечтания меден месец. А след това остава и празнуването на всякагодишнина от сватбата!

Традиционно е помненето на датата е ангажимент на булката, а почерпката на младоженеца

AMAYA BEACH

Какво прави една сватбена церемония успешна?

Успешната формула винаги предполага щастливи булка и младоженец. Включването на двама кумове, по възможност забавни и отговорни. Допълнителна формалност като личните документи и на четиримата. Основните ритуални сватбени елементи и най-най-важното е:

Младоженците да кажат „ДА“!!

 Честито!