Време е да планираме финансовата рамка на своето сватбено събитие

След като сте определили структурата и организационните елементи на своята сватба, е нужно да отделите внимание на финансовата рамка и бюджет. В най-новото ни интервю, заедно с Румяна Гюркан, обсъждаме разпределението на сватбеният бюджет и полезни съвети за спестяване. Цялото интервю може да видите в нашата фейсбук страничка или на този линк.

Като всяко голямо събитие, което се планува, е необходимо да се сложи бюджетна рамка. Тя може да включва различни елементи, но има няколко основни елемента, които присъстват задължително във всеки сватбен бюджет.

Какви елементи включва сватбеният бюджет и как да разпределим разходите за всеки елемент?

Сватбеният бюджет стандартно включва шест елемента. Това са локация, сватбен екип, самата церемония с облекло и аксесоари, разни и извънредни.

На първо място е церемонията. В това се включват такси, документи и аксесоари за самата церемония – гражданска или църковна. Важно е да съгласувате желанието си за дата с дните, в които е възможно това да се случи. В определени периоди от годината, не всички дати са възможни за осъществяване на църковен брак.

Сватбеното облекло за булката е най-вълнуващо и емоционално. В този елемент се включва и младоженеца, както малки и големи шафери.

Трети елемент и най-основния в бюджетен план е локацията. В нея се включва welcome drink, меню, такси, алкохол и всички допълнителни стойности, които предлага избраното място.

На четвърто място е сватбения екип, който е широкоспектърен. Главните герои са сватбената агенция, ДЖ, фотограф, видео оператор, осветител. А всеки друг основен участник е по избор на младоженците. Това може да включва водещ за шоупрограма, изпълнители, танцьори и аниматори. Не на последно място е личния състав на булката от фризьор и гримьор.

Част от допълнителните елементи по време на сватбата са аксесоари и печатни материали като покани, менюта, тейбъл картички, подаръци за гости и други елементи. Отправна точка за организацията на тези аксесоари е сватбената агенция.

Последният елемент са разни, които включват транспортни разходи, нощувки за младоженците и за техните гости и естествено медения месец, което често присъства като подарък от родители и близки.

Руми споделя следното примерно процентно разпределение за сватбените елементи

  • 40 % локация/ меню, напитки, такси/
  • 30 % сватбен екип
  • 20 % церемония, сватбено облекло и аксесоари
  • 5 % разни/ печатни материали, подаръци, нощувки, транспорт/
  • 5 % извънредни

Съвети и практики за спестяване на пари в бюджетната рамка:

Сватбата е едно голямо събитие и изисква голям ресурс както финансов така и човешки. Това, което най-много би спестило ресурси е броя на гостите, които са поканени. Този елемент е определящ за сватбения бюджет.

Друго перо, от което може да се спести са сватбените аксесоари и печатните материали. Понеже живеем в дигиталния свят, печатните материали като покани и комуникация могат да се спестят като се използват дигиталните мрежи.

Съвета на Руми е да се направят няколко срещи с различни сватбени екипи, за да може да получат различни оферти и това да е вариант за намаляване на сватбения бюджет.

По време на организацията е възможно да има и промоции и специални оферти, от които младоженците могат да се възползват. Това е основно свързано с облекло и аксесоари.

За да чуете примерни цени за сватбен бюджет, гледайте цялото интервю с Руми достъпно в нашата фейсбук страница.

До следващата седмица!